De Expeditie

Waar gaat het over?

We organiseren een expeditie waarin we gaan oefenen om in gemeenschap samen te leven vanuit het uitgangspunt dat de mens een levensopbouwende en liefdevol groeiende invloed heeft op mens, aarde en kosmos. In twee weken gaan we gezamenlijk een kleine, tijdelijke samenleving bouwen. Hier verdiepen we onze idealen en brengen ze in de praktijk. Om een gezonde samenleving te vormen, denken we dat het essentieel is om aandacht te besteden aan de individuele vrije mens. Daarom maken we expliciet ruimte om aan de slag te gaan met persoonlijke levensvragen. “Wie ben ik en wat kom ik hier doen?” Tegelijkertijd zijn er vormen nodig waarin we als vrije mensen kunnen samenleven. Met elkaar en met de aarde. Beide aspecten komen naar voren in de expeditie.

We gaan op verschillende manieren bouwen aan de samenleving. Enerzijds inhoudelijk, communicatief en m.b.t. visie en samenwerking. Anderzijds fysiek: we beginnen op een vrijwel leeg grasveld waar we onze eigen leef plaats gaan inrichten door het bouwen van onze eigen schuilplaats, composttoilet, vuurplaats, keuken en buitendouche etc. Dit zullen we grotendeels doen in de eerste dagen. De volgende dagen zijn er een paar dingen die moeten gebeuren, zoals werken op het land en voedselverwerking. Daarnaast staat elke dag in een ander thema, hierin komen de verschillende aspecten langs die belangrijk zijn in het bouwen aan nieuwe maatschappijvormen. We nodigen verschillende mensen uit die hun ervaring komen delen over alternatieve economievormen, rechten van de aarde, leven in overeenstemming met de natuur en het opbouwen van gemeenschappen. We gaan veel met elkaar oefenen en uitproberen hoe communicatie- en samenwerkingsvormen werken in de praktijk.

Essentieel in deze expeditie is dat jij mede-createur bent van het programma. We verdelen de verantwoordelijkheden voor het gemeenschapsleven onderling. Tussen de bovengenoemde dingen die wij geregeld hebben is er nog veel ruimte. We dagen je uit om jezelf bijvoorbeeld de vraag te stellen: “Wat wil ik graag ontwikkelen?” En vandaaruit een keer iets te organiseren, je vragen in de groep te gooien of iets van jouw wijsheid te delen. Zo is er ruimte voor beraad cirkels, kunst, eigen initiatieven en nog veel meer.

Daarnaast is deze expeditie een persoonlijke initiatie, waarin je jouw missie verder kunt uitdiepen en op jouw manier een verhouding kunt krijgen tot de aarde van de toekomst. We geven vorm aan deze initiatie door persoonlijk onderzoek rondom vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’

Programma

Het programma volgt spoedig.

Tijdens de Expeditie komen er een aantal mensen met ons mee doen, die ook een inhoudelijke op praktische inbreng hebben. Hieronder vind je spoedig meer informatie over wie zij zijn en wat ze komen doen.


Als je ideeen hebt voor het programma of iemand kent waarvan je denkt dat die past bij de Expeditie, dan vinden wij het leuk als je ons een berichtje stuurt via manoeya@outlook.com.